Ukojenie i regeneracja
Ukojenie i regeneracja

Branża kosmetyczna wciąż poszukuje nowych składników o dużym potencjale. Są też substancje dobrze znane, ale wciąż niedoceniane, jak beta-glukan.

 

Ważną funkcją skóry człowieka jest ochrona ciała i narządów wewnętrznych przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych. Ewolucja wykształciła mechanizmy odpornościowe, chroniące nas przed infekcjami, chorobami i uszkodzeniami powodowanymi przez bodźce środowiskowe. System obronny opiera się na dostarczaniu makrofagów, czyli pewnego rodzaju komórek (fagocytów) zdolnych do eliminowania ciał obcych – mikroorganizmów, martwych tkanek, komórek nowotworowych (fagocytoza). Makrofagi występują we wszystkich tkankach ludzkiego ciała, również w skórze, gdzie nazywane są komórkami Langerhansa.

Sprawność układu odpornościowego skóry może być osłabiona przez naturalne procesy starzenia, przyspieszone wpływem środowiska (światło UV, stres fizyczny i psychiczny). I tu z pomocą przychodzi beta-glukan. 

 

Naturalne polisacharydy 

Glukany są zbudowane z glukozy. Liniowe łańcuchy cukru mogą być różnie rozgałęzione w zależności od źródła pochodzenia składnika, dlatego rozróżniamy alfa- i beta-glukany. Te drugie są bardziej popularne. O ich aktywności biologicznej decyduje trójwymiarowa struktura molekularna, która zależy od tego, skąd składnik jest pozyskiwany – z drożdży, owsa, grzybów czy z bakterii morskich.

 

Aktywność biologiczna

Beta-glukan pochodzący z owsa działa jak naturalny film ochronny o właściwościach łagodzących i hipoalergicznych, poza tym dogłębnie nawilża skórę.

Z kolei beta-glukan drożdżowy wykazuje wyraźne zdolności stymulujące układ odpornościowy. Polega to na pobudzaniu aktywności makrofagów i innych tzw. komórek immunokompetentnych, co w konsekwencji przyspiesza naprawę tkanek. 

Poanadto beta-glukan:

  • stymuluje wzrost fibroblastów, 
  • przyspiesza ruch keratynocytów,
  • wspiera gojenie się ran, 
  • promuje syntezę prokolagenu, kolagenu i kwasu hialuronowego.

Beta-glukan wyizolowany z drożdży nie jest całkowicie rozpuszczalny w wodzie, dlatego ma pewne ograniczenia w stosowaniu miejscowym. Konieczne jest stworzenie naturalnej pochodnej w postaci soli sodowej (Sodium Carboxymethyl Beta-Glucan), która jednak z powodzeniem zachowuje taką samą aktywność biologiczną jak podstawowy beta-glukan. 

 

cossmeo.pl

 

Jak stosować

Zaletą beta-glukanu jest jego biokompatybilność ze skórą, a aplikacja na naskórek nie wymaga regularnego i długiego przygotowania. 
Beta-glukan łagodzi podrażnienia skóry narażonej na stres wywołany: 

  • zanieczyszczeniem środowiska, 
  • wymywaniem przez surfaktanty płaszcza hydrolipidowego,
  • poddawaniem jej ostrym lub inwazyjnym zabiegom kosmetycznym.
To tylko fragment
Chcesz wiedzieć więcej?
Zaprenumeruj lub wykup dostępONLINE

LNE kupisz również w Empiku i salonach prasowych
SPRAWDŹ