Skuteczność gwarantowana
Skuteczność gwarantowana

Niacynamid jest niezwykle ważny dla funkcjonowania organizmu, w tym skóry. Jest bezpieczny nawet dla tej najbardziej wrażliwej, dlatego chętnie wykorzystuje się go w recepturach kosmetyków.

 

To jedna z form rozpuszczalnej w wodzie witaminy B3 („trójka” oznacza, że witamina została sklasyfikowana jako trzecia zaliczana do grupy B). Inną postać stanowi niacyna, czyli kwas nikotynowy. Związki te zostały po raz pierwszy wydzielone z wątroby zwierzęcej i zidentyfikowane jako składniki aktywne w 1937 roku przez amerykańskiego biochemika Konrada Arnolda Elvehjema. To właśnie jemu zawdzięczają one także nazwę „witamina PP”, pochodzącą od angielskiego określenia związanego z ich działaniem – Pallagra Preventing Factor, czyli czynnik zapobiegający pelagrze.

 

Istotny składnik

Witamina B3 stanowi ważny element w syntezie rodziny koenzymów NAD+. Reguluje tworzenie dwóch ważnych kofaktorów biochemicznych: dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NAD) oraz fosforanu dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NADP). Komponenty te odgrywają istotną rolę w przenoszeniu wodoru i elektronów w procesach oddychania komórkowego, glikolizy i biosyntezy lipidów.   

Niacynamid, znany również jako nikotynamid, jest nieodzowny w przypadku wytwarzania wielu związków korzystnie wpływających na metabolizm energetyczny organizmu. W odniesieniu do skóry natomiast stymuluje syntezę białek oraz produkcję ceramidów i kwasów tłuszczowych, dzięki czemu stabilizuje funkcje barierowe naskórka. Ze względu na zdolność neutralizacji i absorpcji wolnych rodników pełni funkcję swoistego systemu obronnego, naprawia uszkodzenia komórek, sprzyja ich proliferacji.

 

Pod lupą 

Niacynamid to związek, który charakteryzuje się właściwościami zbliżonymi do kwasu nikotynowego, czyli niacyny. Oba te surowce, określane mianem witaminy B3, znajdują zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. W niektórych przypadkach różnych dysfunkcji skóry lepiej jednak wykorzystywać amid, ponieważ nie powoduje on nieprzyjemnych skutków ubocznych, które mogą towarzyszyć stosowaniu niacyny.
Niacynamid odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia skóry. Z tego powodu jest efektywnym składnikiem wielu preparatów dermatologicznych. Jest także bardzo chętnie wprowadzany do receptur wyrobów kosmetycznych.

W kosmetykach nikotynamid jest najczęściej wykorzystywany w ilości od 4 do 5% – stosowany zewnętrznie w tych stężeniach uznawany jest za substancję bezpieczną, dobrze tolerowaną przez skórę. Bezpieczeństwo to zostało potwierdzone między innymi w 2005 roku przez ekspertów z Cosmetic Ingredient Review, którzy po zbadaniu kilkudziesięciu preparatów kosmetycznych zawierających ten związek jednoznacznie uznali, że jest to surowiec hypoalergiczny, który może być używany w pielęgnacji wszystkich typów skóry, nawet wrażliwej czy trądzikowej.

Prowadzone obecnie badania potwierdzają, że niacynamid w jednorazowej bezpośredniej aplikacji na skórę nawet w stężeniu 10% praktycznie nie powoduje żadnych niekorzystnych efektów ubocznych, takich jak uczucie pieczenia czy zaczerwienienie. Co istotne, podrażnienia skóry nie zaobserwowano w przypadku stosowania produktów zawierających 5% tego składnika, i to nie tylko w teście jednorazowym, lecz także skumulowanym, prowadzonym przez 21 dni.

 

Kosmetyczna moc

Jedną z kluczowych zalet niacynamidu jest jego wszechstronność, dzięki czemu zapewnia preparatom wiele zróżnicowanych właściwości kosmetycznych. Co istotne, surowiec ten jest na ogół kompatybilny z innymi składnikami powszechnie używanymi w kosmetykach. Jest przydatny w łagodzeniu różnego rodzaju dysfunkcji skóry i opóźnianiu procesu jej starzenia się. Z tego powodu można go znaleźć w składzie produktów nawilżających, regenerujących, przeciwzmarszczkowych, rozjaśniających przebarwienia, antytrądzikowych czy przeciwłojotokowych. Coraz częściej jest on także komponentem preparatów oczyszczających, szamponów i środków kondycjonujących do włosów.

To tylko fragment
Chcesz wiedzieć więcej?
Zaprenumeruj lub wykup dostępONLINE

LNE kupisz również w Empiku i salonach prasowych
SPRAWDŹ