Wypucuj skórę
Wypucuj skórę

Oczyszczenie cery to najważniejszy element nie tylko gabinetowych rytuałów pielęgnacyjnych, lecz także codziennej rutyny domowej. Jakich składników warto szukać w kosmetykach profesjonalnych do salonu? Które są bezpieczne dla różnych rodzajów skóry?

 

Cała sztuka polega na dokładnym zmyciu zanieczyszczeń ze skóry w taki sposób, aby nie naruszyć naturalnej bariery lipidowej naskórka. Mając do dyspozycji wiele metod i technik, czasem trudno ocenić, co jest najlepsze dla cery naszych klientek i naszej własnej. 
Kosmetyki do oczyszczania twarzy są dziś wytwarzane przy pomocy bardzo innowacyjnych technologicznie metod i mają w składzie nowatorskie składniki aktywne.

 

Siła fermentacji

Ostatnio na rynku surowców kosmetycznych popularne stały się komponenty poddane procesowi fermentacji. Konsumenci kojarzą je ze zdrowiem i zrównoważonym rozwojem. Czym jest fermentacja? Z biochemicznego punktu widzenia to proces metaboliczny, w którym wykorzystywane są mikroorganizmy uwalniające specyficzne enzymy. Rozkładają one zawarte w surowcu roślinnym białka i cukry na składniki aktywne o cennych właściwościach. 

W procesie fermentacji substancji botanicznych mogą powstawać m.in. witaminy, antyoksydanty, kwasy owocowe i cukrowe oraz aminokwasy, które zapewniają ochronę skóry i wzmacniają jej metabolizm. Komponenty tego pochodzenia działają w symbiozie ze skórą, wspomagając jej naturalną mikroflorę. W procesie fermentacji powstają postbiotyki oraz probiotyki, które wzmacniają cerę i wspierają mikro-organizmy tworzące jej mikrobiom. Do zalet poddawania składników kosmetycznych procesowi fermentacji należą:

  • zmniejszenie cząsteczek, co ułatwia ich wnikanie w głębsze partie skóry,
  • ograniczenie ryzyka wystąpienia podrażnień,
  • wyższa koncentracja związków aktywnych oraz powstawanie przy tym nowych, które mają pozytywny wpływ na skórę,
  • zwiększenie trwałości produktu. 

 

Fermenty na topie

Najczęściej wykorzystywanym mikroorganizmem w pozyskiwaniu komponentów fermentowanych jest Lactobacillus, zwykle używany do produkcji np. kapusty kiszonej lub kimchi. Najpopularniejsze fermenty roślinne używane w produktach kosmetycznych to

To tylko fragment
Chcesz wiedzieć więcej?
Zaprenumeruj lub wykup dostępONLINE

LNE kupisz również w Empiku i salonach prasowych
SPRAWDŹ